Français

 
 
Activiteiten van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (K.M.S.H.)
Sinds haar oprichting in 1882 wordt de K.M.S.H. beschouwd als de referentie bij uitstek van het hondenfokken in Belgïe.

Haar doel: het verbeteren van de hondenrassen in Belgïe.

Dit belangrijk doel veronderstelt zeer uitgebreide activiteiten.
 

Zij levert de stambomen af
Het is de geboorteakte, de identiteitskaart van de hond, die zijn familiestamboom over drie generaties weergeeft, waaruit zijn raszuivere afstamming blijkt. De L.O.S.H.-stamboom afgeleverd door de K.M.S.H. is de enige Belgische stamboom die internationaal erkend wordt door de F.C.I.. Hij is herkenbaar door het embleem van de maatschappij (hoofd van de Sint-Hubertushond) en door het officiŽle logo van de FCI. De K.M.S.H. levert ieder jaar gemiddeld 25.000 stambomen af.

Zij geeft de toelating voor de officiŽle hondenmanifestaties

Enkel de tentoonstellingen (schoonheid), de selectiedagen en de gespecialiseerde proeven (field trial, windhonden rennen, speuren e.aÖ) waarvoor de KMSH toelating verleende, geven toegang tot de titel van schoonheidskampioen of werkkampioen, nationaal of internationaal.

De KMSH registreert en homologeert de behaalde resultaten, kent de nationale kampioenschapstitels toe, en stelt de internationale schoonheidskampioenen voor aan het FCI.

Tot slot valt nog te vermelden dat de K.M.S.H. de Grote Prijzen en Bekers van België in de verschillende kynologische disciplines toekent op het einde van het sportjaar.
Zij organiseert jaarlijks de Brussels Dog Show

Zij organiseert jaarlijks een hondententoonstelling, tellend voor het behalen van de titel Belgisch en/of internationaal schoonheidskampioen.

Dit befaamd tweedaags evenement op het Brussels Heizelplateau, beter gekend als de ďBrussels Dog ShowĒ, lokt een 3.250-tal honden die meer dan 280 verschillende rassen vertegenwoordigen; voeg hierbij de talrijke commerciële- en rasclubstanden, een ruim aanbod randanimatie met betrekking tot de hondensport en het organisatievermogen van een enthousiast team en de Brussels Dog Show garandeert de vele bezoekers een aangename dag.

Zij organiseert ook jaarlijks:

- een 6-avond cursus voor beginnende fokkers.
- HD-symposium
- fokselectie dagen

 
Zij is de houder van het Sint-Hubertus stamboek
Dit stamboek registreert alle zuivere rashonden die in de loop van het jaar geboren zijn en waarvoor de K.M.S.H. een stamboom afgeleverd heeft. Het is dus het enige hondenjaarboek in België en dit sinds meer dan een eeuw. In 1994 verscheen inderdaad de 100ste editie van het Sint-Hubertus-stamboek. Alle honden die in hetzelfde jaar geboren zijn, dragen een voornaam met dezelfde beginletter. In 2010 is dit de letter J (j).
Voorbeeld van LOSH stamboom

Zij stelt de lijst van de keurmeesters op
De K.M.S.H. stelt de lijst op van de keurmeesters die aangesteld zijn door de K.K.U.S.H. Deze lijst omvat de namen van alle personen die bekwaam geacht worden een ras te keuren op schoonheid of op werk, dit na strenge examens georganiseerd door de Keurmeesterbenoemingscommissie.

Zij geeft inlichtingen aan alle hondenliefhebbers
Door informatie te verschaffen over:
  • de 340 rassen waarvan de standaarden internationaal erkend zijn door de FCI.
  • de kalender van de officiële hondententoonstellingen.
  • de hondenclubs die de hondenliefhebbers helpen bij de opvoeding en de socialisatie van hun hond.

Info Baby Dog
Deze dienst zendt aan iedereen die het vraagt een fokkerslijst met de vermelding van de nesten van de laatste vijf maanden. Momenteel beantwoordt Info Baby Dog ongeveer 50 vragen per dag over de aan te raden raskeuze.
Directe lijn: +32 (0)2 245.68.51
De lijst van de fokkers en van de rasclubs staat vermeld onder de rubriek
Info Baby Dog.